Mladi virtuoz Zlatko Josip Grgić predstavio je skladbu ”Sevilla”,najavio prvi samostalni album, oduševio Beč spektakularnim koncertom i priprema se za odlazak u Kinu i Australiju

Početak ovog mjeseca, mladi virtuoz Zlatko Josip Grgić, predstavio je skladbu ”Sevilla”, kojom je ujedno najavio svoj prvi samostalni album.

Skladba ”Sevilla” od I. Albeniza, koju je u originalu I. Albeniz napisao za klavir solo, sada se sada prvi puta izvodi u aranžmanu za gitaru i gudaći orkestar. Upravo se ta skladba nalazi na albumu s još sedam vrhunskih kompozicija od španjolskih velikana I.Albeniza (Sevilla, Granada, Mallorca, Cordoba, Cadiz), J. Malatsa (Serenata espanola), E. Granadosa ( Danza Andaluza br. 5), te Katalonska narodna ( El cant dels ocells).

 

 

– ”Sevillu” sam odabrao jer me vežu neke uspomene koje sam doživio prilikom mojih odlazaka u Španjolsku i druženja s tamošnjim gitaristima, a i moj prvi odlazak na Koridu dogodio se u Sevilli. – rekao je Zlatko.

Na albumu su radili sve od reda profesionalci kao što su Filip Vidović, Alan Šnajder, Božo Pandurić, Krešimir Seletković, Hrvoje Grgić.
Veliko hvala ide i Slovenskoj filharmonija koja je ustupila svoju dvoranu u Ljubljani za snimanje spota ”Sevilla”, a u produkciji spota sudjelovali su glazbenici, članovi Studio orkestra Zagreb te članovi Slovenske filharmonije. Tom kompozicijom prelazi se iz svijeta instrumentaliste u svijet glazbenika, umjetnika.

Sve aranžmane za orkestar potpisuje Filip Šljivac.
Video spot potpisuje Medvid production ( Kristijan Burlović) koji su uspjeli prikazati Zlatka virtuozom kakav zaista i je, kroz njegov stil, tehniku i način sviranja, a pritom gledatelja hipnotizirati melodijom Zlatkova izvođenja.

Mjesec studeni se nastavio koncertom u Beču u prekrasnoj dvorani Austria Bank u Staroj Vijećnici (Alte Rathaus Wien).
Zlatko je sve okupljene poveo na putovanje po Španjolskoj i španjolskim gradovima, svakako jedna od onih glazbenih večeri koja se pamte. Koncert je započeo obradom katalonske narodne pjesme El cant dels ocells (pjev ptica). Obradu za gitaru je napisao španjolski gitarista Carles Trepat i posvetio ju Zlatku. S tom kompozicijom, koja je posvećena miru u svijetu koji nam je danas svima toliko potreban, Zlatko Josip Grgić je započeo koncert. Kompozicijom violinista, klavirista, gitarist prelazi iz svijeta instrumentalista u svijet glazbenika,umjetnika. Prekrasnim trilerima El cant dels ocells i plemenitim zvukovima i bojama jedne od najboljih gitara Antonia de Torresa (“Stradivarij gitare”) iz 1890. god.odveo nas je Zlatko Josip Grgić – Torresov šaptač.

Putovali smo po Andaluziji ( E. Granados Danza Andaluza iz 12 Danzas espanolas,op.37,Nr.5), posjetili smo Granadu ( I. Albeniz Granada iz Suite Espanola, op47, Nr.1). Nakon toga Zlatko Josip Grgić je odsvirao Serenatu espanolu od J. Malatsa koju je publika nagradila ogromnim aplauzom i ovacijama. Tu je nestalo uobičajene suzdržanosti koja je česta na koncertima klasične glazbe. Torresov šaptač i publika postaju jedno, tišina i ljepota glazbe se izmjenjuju s ovacijama i pljeskom publike punim poštovanja. To se ne zaboravlja.

Nakon koncerta gđa. Eli Wytoszynsky, supruga prof.dr. Lea Wytoszynkoga, kome je cijeli koncert bio posvećen rekla je – ”39 godina sam živjela s gitarom, ovakvo vođenje melodije, usklađenost i transparentnost glasova, boje koje Zlatko izvodi na gitari i muzikalnost je veličanstveno, hvala ti… –

Period dok su glazbenici bili prisiljeni svoj posao i ljubav staviti po strani, Zlatko Josip Grgić, kako mu svijet, struka i kritičari tepaju Torresov šaptač, svaki dan iskoristio je za intenzivne probe i snimanja. Nije gubio ni trenutka i uz svakodnevno vježbanje, koncertni raspored se punio novim terminima. Svijet ga je jedva dočekao, a njegov način i tehnika sviranja su zaista jedinstveni.

Već za nekoliko dana, 15. prosinca, Zlatko nastupa na još jednom koncertu u Kulturnom institutu Španjolske u Beču ( Instituto Cervantes), u organizaciji Španjolske ambasade, te nakon toga leti u daleku Australiju i Kinu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com