Autorica Ines Hrain, čiji su romani na vrhu ljestvica čitanosti, objavila novi krimić ”Bako – prvi slučaj Vladimira Sladovicha”

Spisateljica Ines Hrain objavom svake svoje nove knjige, zauzme sam vrh književnih ljestvica čitanosti.
Rođena u Zagrebu, privatno i poslovno vezana uz Varaždin, jedna je od omiljenih književnica u Hrvatskoj ali i Sloveniji, čiji su svi naslovi od reda postali hit izdanja.

Ines je diplomirana učiteljica razredne nastave, a oduvijek gaji ljubav prema pisanju, prema riječi te tako ni ne čudi njen put u književnosti. U početku objavljuje kratke priče u književnoj periodici kao i u novinama s literarnim separatima. Objavila je i nekoliko kratkih romana u popularnim roto-edicijama.

Ines je jedna od najzanimljivijih predstavnica novog vala hrvatskog književnog djelovanja.Njezin ozbiljni spisateljski put započinje trilogijom: ”Najdeblja”, ”Sjajni je bal” i ”Kolagen”. Zatim piše roman za mlade, ”Pusti otok”. Slijedi krimić ”Švedska grenčica” koji je HRT adaptirao u radio dramu. Nakon toga objavljuje satiru ”Za Rusiju s ljubavlju” pa nastavak ”Pustog otoka”, ”Pusti otok 2”. Romani ”Najdeblja” i ”Pusti otok” prevedeni su na slovenski jezik te su i u Sloveniji postali hit naslovi i visoko se pozicionirali na listama čitanosti.

Najnoviji, ujedno osmi po redu krimić, naziva ”Bako – prvi slučaj Vladimira Sladovicha”, objavljen je ovih dana, a prate ga odlične recenzije.

 

 

Na početku ovog krimića upoznajemo živopisnu figuru privatnog detektiva Vladimira Sladovicha koji po svemu nalikuje na svog slavnog oca, engleskog detektiva galskog porijekla. Isto vretenasto tijelo, okrugla glava, pronicljiv um i zelene mačje oči. Razlikuju se samo po brkovima, otac je nosio raskošan i uvijen brk, dok Vladimir ima nešto siromašniju verziju brčića i brade. Detektiv Sladovich vratio se u Hrvatsku, u svoj rodni Varaždin i povukao u mirovinu, no jedva čeka da iskrsne kakav slučaj da mu ne zakržljaju njegove veličanstvene moždane stanice. Glavna junakinja romana bogata je starica Izabela Santo koja nakon prometne nesreće ostaje oduzeta. Njeguju je dvije medicinske sestre, svakodnevno joj dolazi indijski maser, posjećuju je prijatelji i rodbina.Ona je u depresiji i razmišlja o samoubojstvu pilulama za spavanje. Zbog toga napiše i oporuku. Jedne noći na nju je izvršen napad i pokušaj ubojstva. Policija istražuje slučaj ispitujući sve korisnike oporuke.Međutim, ona zapošljava i privatnog detektiva, Vladimira Sladovicha, za čije je brojne uspjehe doznala putujući po inozemstvu. Sladovich sumnja na svakoga i svojim metodama pokušava doći do istine.

– Profesionalna sigurnost i već naznačena stilska osebujnost, uz istodobnu prividnu lakoću i “protočnost” pripovijedanja koja je uvijek privlačna čitateljima, pokazuju kako spisateljica zaslužuje primjerenu društvenu potporu u tom stvaralačkom poslu. – (Ernest Fišer; književnik, publicist, profesionalni novinar i kulturni djelatnik)

– Varaždinska spisateljica Ines Hrain u svoja je prva tri romana (Najdeblja, Sjajni je bal i Kolagen) dokazala da vješto barata umijećem fabuliranja, pripovjednim duktusom, psihološkim profiliranjem likova i sociološkim kontekstualiziranjem. Svi ti formativni elementi provedeni su onako dosljedno kao što je to uobičajeno u ponekim klasicima žanra; stoga nam ne preostaje ništa doli da zaključimo – sad više nema dvojbe: Ines Hrain je hrvatska Agatha Christie! – (Denis Peričić; magistar znanosti o književnosti i profesionalni knji­ževnik)

– Ines Hrain je spisateljica čije romane zaista vrijedi pročitati, a u krimiću Bako – Prvi slučajVladimira Sladovića zasigurno će uživati različite generacije čitatelja. Roman Bako započeo je svoj put po knjižarama i knjižnicama i dobiva isključivo sjajne kritike čitatelja. Novi roman odiše zrelošću pravog klasičnog kriminalističkog romana u maniri čuvene spisateljice Agathe Christie. To što Ines Hrain uspoređuju s A. Christie nikako ne znači da ona imitira ili kopira proslavljenu književnicu. Hrain ističe da se ona s Christie može usporediti samo po tome što kad krene pisati, kad joj dođe inspiracija za roman, piše s lakoćom i bez naprezanja, riječi i događaji joj sami naviru. – (Gordana Foder; kolumnistica i publicistkinja).

Romane ove spisateljice publika, ali i struka, uspoređuje s krmićima svjetski poznate Agathe Christie, a već to je kompliment sam po sebi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com