Zlatko Josip Grgić – Torres’ Whisperer, snimio je prvi u svijetu legendarnu ‘Chaconnu’ od J. S.Bacha

Po mnogočemu prvi, gitarist Zlatko Josip Grgić – Torres’ Whisperer, snimio je prvi u svijetu legendarnu ‘Chaconnu’ od J. S.Bacha uz pratnju komornog orkestra. Pratnju Bachove ‘Chaconne’ za klavir i violinu je napisao F. Mendelsshon, a obradu za gitaru i komorni orkestar potpisuje D. Legin.

 

 

Ovo bezvremensko Bachovo djelo gitarist Zlatko Josip Grgić izvodi uz pratnju koju je napisao F. Mendelsshon, te je time spojio dva genija koja su živjela u Leipzigu s odmakom od sto godina.

Gitarist Zlatko Josip Grgić-Torres’ Whisperer ovom snimkom dokazuje svoju muzikalnost i ogroman talent te virtuoznost koju su Španjolci prepoznali prije nekoliko godina i prozvali ga Torres’ Whisperer nakon koncerta u Barceloni kada je svirao na gitari La Invencible od Antonija de Torresa koja je proglašena nacionalnim blagom Španjolske.

Hamonijski slijed Bachove Chaconne d-mol, C,B,A – dur koji se pojavljuje u preko 30 varijacija na temu Sarabande predstavlja Bachovo sudbinsko obraćanje Bogu, a Mendelsshonova pratnja daje ovom djelu bogatstvo emocija.

Video je snimljen u dvorcu u Brežicama u prekrasnoj Viteškoj dvorani u kojoj dominiraju motivi četiri elementa (zemlja,zrak, voda i vatra).
Cijeli ambijent kako i glazba doprinose nastajanju “ Quinta esentia” koja proizlazi kod čovjeka ako postoji harmonija četiri elementa (tijelo, razum, svijest, osjećaji), a danas je potrebna svima, cijelom svijetu.

Dvorac Brežice, impozantna je renesansna građevina u kojoj posjetitelji imaju priliku upoznati bogatu povijest posavskog kraja od prapovijesti do danas te posjetiti Vitešku dvoranu koju ispunjavaju inspirativne freske. Viteška dvorana obnovljena je 2011. godine i predstavlja jedinstveni primjer baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji.

Zlatko Josip Grgić, kroz svoj pristup klasičnoj glazbi, njenom izvođenju i emociji koju nudi kroz svoju jedinstvenu tehniku izvođenja, pažljivo odabire i lokacije za snimanja video spotova. Bilo da se radi o snimanjima u Italiji, Beču, Španjolskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, tako povezuje skladatelje, uvažavajući i poštujući mjesto od kuda je njihova ideja krenula.

Divno je pratiti i slušati stoljetnu povijest u prstima i žicama mladog virtuoza, kakav je Zlatko Josip Grgić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com