Torres’ Whisperer – Zlatko Josip Grgić, ”Cordoba” (I.Albeniz) nastavlja s predstavljanjem skladbi koje će se naći na prvom albumu

Isaac Albeniz, punog imena, Isaac Manuel Francisco Albéniz y Pascual, rođen, 1860. godine, bio je španjolski virtuozni pijanist, skladatelj i dirigent. Jedan je od najistaknutijih skladatelja postromantizma koji je također imao značajan utjecaj na svoje suvremenike i mlađe generacije skladatelja.

Najpoznatiji je po svojim glasovirskim djelima temeljenim na idiomima španjolske narodne glazbe. Transkripcije mnogih njegovih djela, kao što je Córdoba, važna su djela za klasičnu gitaru, iako nikada nije skladao za gitaru. Albénizovi osobni dokumenti čuvaju se, između ostalih institucija, u Katalonskoj knjižnici.

Zlatko Josip Grgić, Torres’ Whisperer, hrvatski je gitarist i od svoje pete godine svira na najboljim svjetskim gitarama, od povijesnog značaja, a kroz godine postao je najbolji mladi gitarist i jedini koji ima priliku svirati na Torresovoj gitari. Njegovo sviranje prepuno je emocija, a svaki odsvirani ton vodi ka stilu romantizma.

Nakon sto dvadeset i pet godina, Isaaca Albeniza i Zlatka Josipa Grgića povezala je skladba ”Cordoba”.
Upravo je tu skladbu Zlatko uvrstio na svoj prvi album, odsviravši je na gitari Antonia de Torresa iz 1890. godine.

 

 

Córdoba je izvorno je napisana za glasovir kao dio Chants d’Espagne i objavljena je 1898. Budući da ju je za gitaru transkribirao Miguel Llobet, postala je jedna od osnovnih stvari klasične glazbe za gitaru.

 

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com